5 Ocak 2019 Cumartesi

HAKKIMDA



1973 yılında İzmir’de doğdu. İlk-orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı. 1997’de Ankara Üniversitesi Coğrafya Bölümünü bitirdi. Aynı yıl KKTC’ye yerleşti. 1997’den beri KKTC’de coğrafya öğretmenliği yapmaktadır. Gazimağusa’ da ikamet etmektedir.  Evli ve 2 çocuk babasıdır.
 Karikatür çizmeye çocukken başladı. İlk karikatürleri Ege Bölgesi gazetesi Yeni Asır’ın mizah eki “GICIK” da yayımlandı. Kıbrıs’ta 2003’den günümüze kadar karikatürleri çeşitli gazetelerde yayımlandı. (Halkın Sesi, Havadis, Kıbrıs, Haberdar, Vatan, Yeni Düzen, Afrika gazeteleri, Yeni bakış Gazeteleri)     14-18 Aralık 2009 tarihinde Lefkoşa Saçaklı Ev’de (Dünya savaşlarına hayır!) kavramıyla ilk kişisel karikatür sergisini açmıştır. Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği üyesidir.
            Ulusal ve uluslararası karikatür sergilerine ve yarışmalarına katılan çizerin 5 uluslararası ödülü bulunmaktadır: 4. Uluslararası Yeni Boğaziçi Pulya festivali.( En genç karikatürist ödülü-2011),  5. Yeni Boğaziçi Pulya festivali. (Altın Pulya ödülü-2012), Girne Belediyesi 5. Uluslararası Zeytin Karikatürleri yarışması Finalist diploması (2016),  Planet Calling SOS! Dünya çevre sorunları uluslararası karikatür yarışması Finalist diploması Berlin- Almanya(2018), Arı ve arıcılık konulu uluslararası karikatür yarışması finalist diploması Dolyna-Ukrayna.(2018)
Çizer, 2011’den günümüze Kuzey Kıbrıs’ta Gazimağusa, Lefkoşa, Girne, Güzelyurt ve İskele çevresindeki birçok festivale ve okul şenliklerine katılarak canlı portre karikatür çizimleri yapmıştır. 2012 yılında Kıbrıs Kanal T’de (İki Kelime) adlı TV programında 12 hafta konukların canlı portre karikatürlerini çizmiştir. Kuzey Kıbrıs’ta yeni bir çizgi bant karikatürü (Bıcırıklar)  yaratmıştır. Ayrıca kısa bir süre (Deli Mesut) adını verdiği işsiz bir üniversite mezununun durumunu anlatan başka bir çizgi bant serisi de çizmiştir. Bu çizgi bant karikatürleri, 2013 Ekim ayından 2016 Haziran ayına kadar Kuzey Kıbrıs’taki Mesarya dergisinde (Babutsa dikeni) adını verdiği mizah sayfalarında yayımlanmıştır. Çizer, karikatürün yanında kısa mizah (gülmece) öyküleri de yazmaya başlamıştır. 19 kısa mizah öyküsü, Kuzey Kıbrıs’ta Afrika gazetesinin (Afrika Pazar) sanat ekinde yayımlanmıştır. Serkan Sürek, 2016-2018 yılları arasında 95 hafta, Yeni bakış Gazetesinde (karikatür atölyesi) adıyla haftalık bir mizah sayfası hazırlamıştır.2018 Kasım ayından itibaren her hafta Vatan Gazetesi mizah eki Tantana ’da (Mizah atölyesi) adıyla karikatürleri ve kısa mizah öyküleri yayımlanmaktadır.
            Bir eğitimci olarak hedefleri arasında gençlere karikatür sevgisini aşılamak ve yeni bir karikatürcü neslin yetişmesine katkı koymak vardır. Bu amaç doğrultusunda 3 yıl Mağusa Kültür Derneğinde karikatür eğitmenliği yapmıştır. 2015-2016 öğretim yılından beri görev yaptığı Namık Kemal Lisesi’nde Karikatür Atölyesi kurup öğrenci yetiştirmeye başlamıştır. Uygun zamanlarda okullarda bu konuda öğrencilere seminerler sunmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cartoon by Serkan Sürek International cartoon competition on bee and beekeeping  Dolyna-Ukraine. (2019)